Vrijeme je gljiva, treba poći u berbu

0

Iako tlu pomalo nedostaje vlage u šumarcima oko Gospića ovih dana palo je ponešto kiše. Dodamo li tome guste jutarnje magle i rosu gljivari se ovih dana gotovo po pravilu ne vraćaju iz berbe gljiva praznih ruku. U ovo doba godine najbrojniji su vrganji, ima nešto i lisičarki, poneka sunčanica, crna trubača, borov čavlić, grabovac, topolovka… Sve su to visoko kvalitetne jestive gljive kojima je teško odoljeti. Ovoj plejadi treba dodati i crni tartuf, aromatičnu podzemnu gljivu koja zadnjih godina u Lici stječe sve širi krug obožavatelja.

Na nedavno održanoj tradicijskoj izložbi „Jesen u Lici“ vrganji su se na nekim štandovima nudili po 10 eura za kilogram, iako je otkupna cijena ovih dana pala posvuda ispod 5 eura. Gljivari ovih dana ipak prizivaju ponešto kiše, ali nakon jesenskih kiša obično malo zahladi pa gljive i njihovi miceliji tada nerado izlaze van.

Oglas

L. O.