Sanitarna, poljoprivredna i tržišna inspekcija Državnog inspektorata utvrdila je 238 nesukladnosti tijekom nadzora objekata koji proizvode i prodaju kruh te pekarske proizvode, izvijestili su iz Državnog inspektorata u petak.
U razdoblju od 20. siječnja do 7. veljače provedeno je 429 inspekcijskih nadzora, a utvrđene su brojne nepravilnosti.
Sanitarna inspekcija obavila je 143 nadzora i utvrdila 112 nesukladnosti. Najčešći problemi uključuju nepravilno rukovanje hranom, rad djelatnika bez položenog tečaja zdravstvenog odgoja te nepravilnosti u provođenju zdravstvenih pregleda zaposlenika. Također su zabilježeni nedostaci u higijenskim i sanitarnim uvjetima objekata te neprovođenje sustava samokontrole prema principima HACCP-a. Posebno zabrinjava činjenica da 12% objekata uopće nema uspostavljen HACCP sustav.
Za utvrđene nepravilnosti izdano je 236 novčanih kazni, 67 upravnih mjera, 11 optužnih ili prekršajnih naloga te 54 oportuniteta.
Poljoprivredna inspekcija je u 145 nadzora utvrdila 73 nesukladnosti. Među najčešćim problemima su netočni podaci o sastojcima u deklaracijama proizvoda, kao i nepravilnosti u označavanju udjela sastojaka u pekarskim proizvodima. U tijeku je i uzorkovanje kruha i peciva radi provjere udjela soli prema Pravilniku o žitaricama.
Za prekršaje su izdana 20 prekršajnih naloga, 9 upravnih mjera i 35 oportuniteta.
Tržišna inspekcija obavila je 141 nadzor, pri čemu su utvrđene nepravilnosti u 53 slučaja. Utvrđeno je da pojedini trgovci ne vode ispravnu evidenciju robe, zbog čega je doneseno 51 rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti do ispravka nepravilnosti, najmanje na 30 dana. U 23 slučaja trgovci su uklonili nepravilnosti i uplatili 3.981,68 eura u državni proračun.
Tržišna inspekcija također je utvrdila 43 povrede Zakona o zaštiti potrošača, vezane uz neisticanje informacija o načinu podnošenja pisanih prigovora i cijena proizvoda. Nadležni su poduzeli odgovarajuće mjere, uključujući načelo oportuniteta za povrede koje su otklonjene tijekom nadzora.
Inspekcijske aktivnosti se nastavljaju s ciljem osiguravanja zdravstvene ispravnosti i zaštite potrošača.
L.O.