Ni ovogodišnji slabiji urod šljive bistrice nije prekinuo sada već tradicionalni 4. festival šljiva u Nacionalnom parku Plitvička jezera, koji je održan u restoranu Lička kuća.
Uz tradicionalno pečenje pekmeza i degustaciju brojnih slastica od šljiva koje su pripremile vrijedne ruke osoblja NP Plitvička jezera i ovaj put prezentirane su ličke rakije od šljiva renomiranih lokalnih proizvođača OPG-a Vlainić-Stilanova OPG te Budimira Erora čiji proizvodi nose certifikat Lika Quality, zatim OPG Helena Bogdanić, proizvođača brojnih proizvoda od lokalno ubranog voća te neizostavnim tradicijskim proizvodima od vune i lana udruge Gačanka iz Otočca.
Ovom prigodom, uz poštivanje propisanih epidemioloških uvjeta Lička kuća ugostila je uzvanike iz destinacije Lika kojima su se obratili ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević te župan Ličko-senjski, gospodin Ernest Petry.
Održavanjem ovakvih manifestacija namjera je sačuvati pripremu proizvoda od šljiva što je tradicija Like. Lička šljiva bistrica s pravom se naziva „kraljica šljiva“ zahvaljujući svojim organoleptičkim svojstvima a kako u svom sastavu sadrži puno sladora, u restoranu Lička kuća pekmez se peče bez imalo drugih dodataka, što ovoj priči daju dodatnu vrijednost.
Destinacija Lika ove je godine drugi put po redu uvrštena na ljestvicu TOP 100 Global green destination, tj. sto vodećih svjetskih održivih destinacija, što je veliko priznanje za jednu, do jučer, gotovo nepoznatu destinaciju.
L.O.