Nakon podulje suše kiša, vlažno tlo i toplo vrijeme «potjerali» su iz zemlje gljive. Sakupljači «šumskog mesa» već nekoliko dana krstare šumama i proplancima, a na repertoaru berača i dalje je najpopularniji vrganj. Iako ga mnoge obitelji ne konzumiraju, berača ne nedostaje jer je vrganj i dalje najkomercijalnija vrsta gljiva. Osim nekoliko otkupljivača, marljivi su se berači dosjetili poslovne ideje pa pred svojim kućama izlažu rezultate berbe. Cijena kilograma vrganja I. klase kod otkupljivača varira od smiješnih 15 kn do pristojnih 25 kn, ovisno o ponudi i potražnji, količine vlage u plodu i sl. Prodaja na malo ide od 35-40 kuna. Iako se ovo potonje čini skupim, treba imati na umu da se vrganji u većim centrima već nekoliko godina prodaju po cijeni od 50 do 70 kuna za kilogram.
Beračima će uskoro račune pokvariti hladnoća i lovci. Početkom listopada često krenu mrazevi, a istodobno počinje sezona lova. I dok hladnoća zaustavlja rast gljiva uvijek postoji realna opasnost da netko nevičan u rukovanju lovačkim oružjem izazove tragediju pucajući na šušanj. U Lici su na svu sreću ovakvi slučajevi više nego li rijetki, ali su zato crne kronike mnogih medija krcate vijestima o tragedijama izazvanim nehotičnim otvaranjem vatre na nešto «što je lovac čuo, a mislio je da je divljač!» Žrtve su drugi lovci, šetači ili berači gljiva.
M. S.