Šljivarstvo kao adut Like

0

Šljiva je još jedan od simbola Like kojemu dajemo premalo pažnje. Barem tako tvrde ljudi iz struke. Odumiranjem sela nestaju i šljivari, nekada nezaobilazni dio svakog domaćinstva. Lokalna akcijska grupa LAG Lika uvrstila je u svoj projekt „INTEGRA Lika 2020.“ voćarstvo kao granu poljoprivrede koju se mora revitalizirati i povećavati. Zato će 9.12. u  Kulturno informativnom centru  Gospić LAG Lika prirediti još jednu  u nizu stručnih radionica, ovoga puta  na temu „Suvremeni uzgoj šljiva“. Skup počinje u 9.30 h kada će voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević predstaviti projekt  „INTEGRA Lika 2020“, a nakon njega će stručnjaci sa Poljoprivrednog instituta Osijek Dominik Vuković i Krunoslav Dugalić govoriti o suvremenom uzgoju šljiva. Bit će ovo prigoda da sadašnji i budući uzgajivači šljiva doznaju detalje novih načina  uzgoja koji za cilj imaju unaprijediti i pospješiti šljivarstvo u Lici. Voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević puno očekuje od ovoga skupa.

Tomislav_Kovačević
Voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević

-S obzirom na sastav tla, na dugu tradiciju i klimatske uvjete u Lici bi se šljive mogle  uzgajati na 60-70 tisuća hektara, dok se danas pod nasadima šljiva nalazi jedva 500-tinjak hektara. Prva asocijacija na spomen šljive je rakija. U tom smislu su se u Lici stvari već  promijenile jer su proizvođači znatno povećali kvalitetu toga proizvoda i plasiraju je na udaljenija tržišta. Na tome se ne smije stati. U razgovorima s predstavnicima   Grada Gospića došli smo do zaključka da bi   velika hladnjača za voće bila velika šansa za razvoj voćarstva. Bio bi to početak i   okosnica budućeg poljoprivrednog inkubatora. Pojavljuju se pri tom neslućene, odlične mogućnosti za uzgoj šljiva. Na tržištu nedostaju sokovi, pekmezi, kompoti, džemovi i suhe šljive. Dobar dio ovih proizvoda danas se uvoze. Želimo da s vremenom ti proizvodi iz Like steknu markicu za kvalitetu kako bi se mogli natjecati na tržištu EU. Njemačka je veliki uvoznik šljiva i za sada na to tržište odlazi najviše šljiva iz Slavnije. Ako lička šljiva ima 26-27% sladora, a slavonska oko 16%, onda je jasno da je šljiva iz Like jak adut u tim sferama, ističe Tomislav Kovačević koji je ujedno pozvao sve sadašnje i buduće uzgajivače šljiva da svakako dođu na ovo korisno predavanja.

Oglas

H.J.