Gastronomska rapsodija u NP Plitvička jezera: u glavnoj ulozi šljiva ‘bistrica’

0

Nacionalni park Plitvička jezera ponovno je privukao veliku pažnju organizacijom šestog po redu Festivala šljiva, posvećenog lokalnoj sorti šljive “ličkoj bistrici”. Gornja etaža restorana “Lička kuća” bila je ispunjena posjetiteljima, među kojima su se našli brojni novinari, turistički djelatnici i gospodarstvenici, svi okupljeni kako bi podržali ovu manifestaciju posvećenu skromnom, ali izuzetno ukusnom plodu. Domaćini, na čelu s ravnateljem NP Plitvička jezera, Tomislavom Kovačevićem, dočekali su uzvanike i podijelili s njima svoju viziju o očuvanju i promicanju ove vrijedne sorte.

“Danas nastavljamo ovaj Festival. Da se ne zaboravi koliko je skromna ‘bistrica’ značila Ličanima kroz povijest. Ovo je svakako rijetka sorta šljiva koja pripremama za pekmez ili džem ne treba nikakav šećer. Želja nam je da se kroz ovakve priredbe, kroz poljoprivredne poticaje, ova šljiva što više sadi. Da na našim stolovima bude što više zastupljena kroz brojne delicije, osobito prerađena kada je možemo što dulje koristiti. Želja nam je da se šljiva ‘bistrica’ započne što masovnije sušiti.

Oglas

Drago mi je što se putem sustava za ocjenjivanje kvalitete domaćih proizvoda Lika Quality javljaju sve mlađi ljudi kojima je uistinu stalo do poboljšanja kvalitete svih domaćih proizvoda. Šljiva pri tome zauzima važno mjesto, dolaze novi ljudi i nove ideje. Zato se nadam da će za koju godinu svi naši pokušaji za davanjem važnosti domaćoj šljivi itekako imati dobar temelj. Često se nađemo u situaciji da naše stare sorte voća i povrća hvale ljudi sa strane, govoreći nam ‘pa dobro ljudi, vi uopće niste svjesni u kakvom raju živite i kakva se bogatstva ovdje kriju’! Zato se posebno zahvaljujem svima vama koji ste nam došli i podržavate nas” zaključio je Kovačević.

Kuhari i slastičari iz “Ličke kuće” pripremili su bogat izbor jela i slastica u kojima je glavnu ulogu imala upravo šljiva ‘bistrica’. Naglasili su da ova sorta najbolje izražava svoj puni okus u jednostavnim jelima poput štrudli, pita i knedli, a okupljeni su se složili da prirodan i bogat okus ove šljive nadmašuje čak i najpoznatije torte i kolače složenijih receptura.

Festival šljiva još je jednom potvrdio važnost očuvanja lokalnih poljoprivrednih kultura te nastavio tradiciju okupljanja ljubitelja prirode i domaćih proizvoda, promovirajući održivi razvoj i kvalitetu života u ruralnim područjima.

L.O.