Sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) 27. travnja 2015. godine započelo je provođenje projekta koji je usmjeren na poticanje poduzetništva, pružanje pomoći posloprimcima u pronalaženju boljih radnih mjesta i uspostavi pravednijih mogućnosti za sve građane EU-a prilikom njihovog zapošljavanja. Cilj je projekta osnivanje Centra za razvoj karijere u ugostiteljstvu i turizmu te novi nastavni sadržaji u predmet Kulinarstvo u srednje škole Plitvička jezera i Gospodarske škole Varaždin. Ukupna je vrijednost projekta, koji treba završiti 27. travnja 2016. godine 100.011 eura.
Tako je danas u NP Plitvička jezera, u „Ličkoj kući“ u sklopu spomenutog projekta ali i u povodu Dana kuhara, upriličena prezentacija i snimanje projekta putem kojega su učenici po prvi puta upoznati sa jednim izvornim ambijentom te iskoristili priliku vidjeti pripremu tradicionalne ličke hrane.
Po riječima Ane Rapo voditeljice projekta „Moja karijera u ugostiteljstvu i turizmu“ u srednjoj školi Plitvička jezera, ovo je i glavni cilj projekta kako bi ubuduće u kurikulum, nastavu kuharstva uvrstili tradicionalnu ličku gastronomiju ove regije, što će učiniti i njihovi partneri iz srednje škole iz Varaždina koji će uvrstiti tradicionalnu gastronomiju sjeverozapadne Hrvatske u varaždinsku regiju. Dodala je da je danas 24 učenika trećeg razreda kuhara, od čega 12 učenika iz srednje škole Plitvička jezera i 12 iz Gospodarske škole Varaždin učestvovalo u praktičnom djelu programa. Učenici Gospodarske škole iz Varaždina tri dana su u posjeti srednjoj školi Plitvička jezera gdje sa kuharom Davorom Crlenim rade na projektu u radionici o modernim trendovima u gastronomiji a danas je održana radionica o tradicionalnoj ličkoj kuhinji. U sklopu ovoga posjeta učenici iz Varaždina obišli su i NP Plitvička jezera. Ono što je važno naglasiti je i podatak da će u sklopu programa biti izmijenjen kurikulum kuharstvo, tako da će od sada u srednjoj školi Plitvička jezera biti uvedeno 35 sati tradicionalne ličke gastronomije a u Gospodarskoj školi Varaždin 35 sati tradicionalne gastronomije sjeverozapadne Hrvatske.
„Čast nam je i zadovoljstvo postati dio ovoga projekta što se provodi u suradnji srednje škole Plitvička jezera i škole iz Varaždina, u sklopu projekta „Moja karijera u turizmu“, i ovo je poseban dio koji će biti ubuduće dio programa obrazovanja kuhara u srednjim školama, a riječ je o tradicijskom načinu pripreme hrane po čemu je Lička kuća poznata u našem kraju. Danas smo omogućili učenicima ove dvije srednje škole da se upoznaju sa specifičnostima pripreme hrane“ – kazala je ravnateljica JU NP Plitvička jezera Natalija Božičević.
Dan kuhara svim kuharima u Hrvatskoj čestitao je Šimo Pavlović ravnatelj srednje škole Plitvička jezera, koji je kazao da imaju posebno zadovoljstvo što se projekt „Moja karijera u ugostiteljstvu i turizmu“ provodi u NP Plitvička jezera, u Ličkoj kući, koja između ostalog čini tradicijsku kuhinju Like. Cilj ovoga projekta je da sadržaje stavimo u nastavni plan i program te da od sada u nastavi kuharstva imamo definiranu ličku kuhinju, da naše kuhare u tomu obučimo. Očekujemo da će ovaj projekt potaknuti i proizvođače izvorne, autohtone hrane na njihovo udruživanje kako bi se domaća hrana pogotovo sa područja Like uspijela plasirati na područje Nacionalnog parka ali i u ostale ugostiteljske objekte.
„Zahvaljujem srednjoj školi Plitvička jezera što nas je izabrala kao partnera u ovom projektu i uvjerena sam da ćemo jedna i druga škola puno doprinijeti u razvoju zanimanja kuhar, posebno kad je riječ o tradicijskoj kuhinji. Mala smo zemlja, i moramo učiti našu djecu našoj tradiciji jer svi gosti koji dođu iz svijeta dolaze kako bi upoznali krajeve i njihove specifičnosti“ – kazala je ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Katica Kalođera Novak.
Davor Crleni predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza kazao je da projekt „Moja karijera u ugostiteljstvu i turizmu“, je u stvari projekt koji se nadovezuje na viziju Hrvatskog kulinarskog saveza, koji već 12 godina promovira struku, koji umrežuje kolege iz cijele Hrvatske, i da su učenici obje škole mogli mnogo toga vidjeti i naučiti.
„Spremniji smo danas za prezentaciju hrvatske gastronomije u svijetu nego što smo to bili jučer, jer jedan kuhar nije dovoljno da bude dobar u samoj svojoj gastronomiji jednog kraja gdje živi, nego da bi bio priznati kuhar u Hrvatskoj mora poznavati cijelu gastronomiju Hrvatske. Ovaj program želi ostaviti prije svega nastavne sadržaje za druge škole u Hrvatskoj, što znači da osim gastronomije Like i Varaždinskog kraja to uče i djeca iz drugih krajeva Hrvatske, te da se na taj način potaknu i ostale škole u Hrvatskoj u promoviraju sličnih programa.“ – kazao je Davor Crleni predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.
Dražen Prša