Inspektori obilaze ugostitelje, posebno provjeravaju jednu stvar

0

Ovih dana je Državni inspektorat zašao u ugostiteljske objekte kako bi provjerio tko se pridržava odredbi o zabrani pušenja u zatvorenim javnim prostorima.

Tportal doznaje da je u jednom kafiću inspektor fotografirao pepeljare na zatvorenoj ostakljenoj terasi. Nekoliko dana kasnije stigla je kazna – 15.000 eura ugostiteljskom objektu i 5000 eura vlasniku kafića.

Oglas

Iako to djeluje rigorozno, predsjednicu Udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore Jelenu Tabak takvo postupanje ne iznenađuje. Kaže, netko i to mora kontrolirati.

‘Prošli tjedan krenuli su inspekcijski nadzori u Zagrebu i Splitu. Tu nema ništa novo. Zakon je na snazi sa zadnjom izmjenom otprije covida. Inspekcije su odmah krenule u nadzor, ali ih je covid zaustavilo. Jednostavno se to nije kontroliralo od covida jer smo imali problema u poslovanju i sad su inspekcije krenule u detaljne nadzore stvari koje u posljednje dvije ili tri godine nisu kontrolirale. Inspekcijama je posao to kontrolirati’, tvrdi Tabak za tportal.

Ističe da ugostiteljima na vrata uvijek dolaze razne inspekcije, no da je svaki poseban nadzor, poput ovoga, najavljen. I iz Državnog inspektorata potvrdili su ove navode.

‘Nadzori sanitarne inspekcije usmjereni su na pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost. Temeljna odredba Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda vezana za pušenje je članak 25., kojim je propisano da se zabranjuje pušenje duhanskih i srodnih proizvoda, biljnih proizvoda i uporaba elektroničkih cigareta s nikotinskim punjenjem ili bez nikotinskog punjenja i vodenih lula u svim zatvorenim javnim prostorima, te je istim člankom propisana iznimka da je pušenje dozvoljeno u prostorima za pušenje u objektima u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost’, navode iz DIRH-a.

Pritom dodaju da je prostor za pušenje ‘potpuno zatvoren prostor, fizički odvojen od drugih zatvorenih prostora, površina mu ne smije biti manja od 10 četvornih metara i ne smije zauzimati više od 20 posto površine prostora za posluživanje u ugostiteljskim objektima te mora ispunjavati i druge zakonom propisane uvjete i u njemu se ne smije usluživati hrana i piće’.

Iznimka su jedino ugostiteljski objekti koji su zbog svoje veličine u potpunosti pušački. Njihovi vlasnici za to moraju ispuniti dodatne kriterije, a mahom se tiču ventilacije, te ishoditi dozvolu Ministarstva zdravstva. Neki ugostitelji navodno takvu dozvolu nemaju, pa su počeli svoje objekte označavati naljepnicama na kojima piše – zabranjeno pušenje.

‘Objekti u kojima se uopće ne puši mahom su objekti u kojima se poslužuje hrana jer je u njima pušenje zabranjeno. Ako je to vege objekt, sa sadržajem ili hranom za zdrav život, normalno je da neće dozvoliti pušenje, ali mu promet neće patiti zbog toga. U kafićima se može pušiti ako imaju sve infrastrukturne uvjete za to. Ako nemaju, gosti će pušiti vani. Imate ljude koji piju kavu i smeta im duhanski dim. U nepušačkim kafićima ne pati promet jer imaju takve goste’, rekla je Tabak.

A u Državnom su inspektoratu ustvrdili, temeljem nadzora sanitarne inspekcije, da su od početka godine u čak 51 posto od 309 provedenih nadzora utvrdili nesukladnosti s odredbama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.

Kazne za prekršitelje su velike – od 9290,60 do 19.908,42 eura za pravnu osobu te od 663,61 do 1990,84 eura za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi.

L.O.