Održan tradicionalni prijem za dobrovoljne darivatelje krvi

0

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi svake se godine obilježava 25. listopada u znak sjećanja na 1953. godinu kada je u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa.

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, župan Ernest Petry održao je tradicionalni prijem za dobrovoljne darivatelje krvi s područja Ličko-senjske županije, kojom prigodom je zahvalio darivateljima na plemenitom činu darivanja krvi te predanosti u spašavanju ljudskih života.

Oglas

„Ima li išta ljepše, plemenitije i vrjednije od pružanja nove prilike, dara života. Neizmjerno vam zahvaljujem na vašoj plemenitosti, bezuvjetnom davanju dijela sebe za drugoga.“ Uz čestitke darivateljima krvi istaknuo je kako se radi o impresivnoj brojci ljudi koji ovom hvalevrijednom gestom čine dobro u zajednici.

Predsjednik Županijske organizacije Crvenog križa, Tihomir Šimunić istaknuo je kako se ove godine obilježava 71. godina organiziranog dobrovoljnog darivanja krvi.

„U Ličko-senjskoj županiji djeluju 4 gradska i 2 općinska društva Crvenog križa. Ove godine do 30. rujna imali smo ukupno 1823 darivatelja, a do kraja godine očekujemo preko 2000 prikupljenih doza krvi što je odličan podatak ako uzmemo u obzir broj stanovnika i broj prikupljenih doza koji se iz godine u godinu povećava. Želim vam da svojim angažmanom i predanošću motivirate što više novih darivatelja, a ujedno vam se u ime Crvenog križa najiskrenije zahvaljujem na dosadašnjoj suradnji i svemu što činite za nas “.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Gospić, Vlado Brkljačić naglasio je kako je Hrvatska samodostatna s prikupljenim dozama dobrovoljnih darivatelja krvi.

„Niti i u jednom trenutku nije se dogodila situacija nedostatka krvi te da je zbog toga netko izgubio život i to je veliki uspjeh Hrvatske jer postoje zemlje koje to ne uspijevaju. Ako uzmemo u obzir da jedna doza krvi može spasiti čak tri života, možemo reći da je ova prostorija ispunjena dobrotom i humanošću. Veselim se što se našim akcijama odaziva sve veći broj mladih, posebice u sve većem broju djevojke. Vi ste im putokaz i uzor, siguran sam da će akcije koje nas očekuju biti dobro posjećene kao i do sad i da će se stanovnici naše županije i dalje rado odazivati na pozive“.

Također, iskoristio je priliku da najavi večerašnju dodjelu priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi, koja će se održati u prostorijama KIC-a u Gospiću s početkom u 18:00 sati.

Po završetku prijema, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Gospić Vlado Brkljačić uručio je županu Petryju prigodan poklon.

L.O.