Lavanda je zagospodarila Likom

0

Gotovo 50 priznatih vrsta mirisne lavande vezane su uz Mediteran, njegove otoke i sjevernu Afriku. Ova biljka ne ljubi vlagu, studen i podvodan teren pa se stoga u Mutiliću kod Udbine u Lici događa pravo »malo čudo na dva hektara«. Rođena u Njemačkoj, Melanie Ajduković je na svojoj djedovini pokrenula OPG Ajda. U razgovoru doznajemo kako je urod lavande i ove godine bio očekivani dobar, ali je unatoč tome dio nasada ove „kraljice mirisa“ ipak ostao neobran.

„Radnika u Lici nema niti da ih svijećom tražiš. Radnike smo tražili i u Zagrebu. Dogovorili smo posao s nekoliko stranih radnika, davali im vrlo solidne dnevnice, hranu, smještaj… Uzalud. Kada smo se trebali naći i krenuti u Liku, nitko se nije pojavio! Valjda bi ti ljudi svi željeli raditi kao direktori, dok mnogi ne znaju niti hrvatski jezik. S druge strane neki se žale kako im je teško, nemaju novca niti uvjeta za život. Čini mi se kako smo se svi malo pogospodili!
Većinu ubrane lavande smo spremili i uskoro počinje obrada i prerada u naše poznate proizvode. Ove godine su u Mutiliću izvrsno rodile šljive. Imamo mnoštvo stabala, ali smo dio uroda otkupili od susjeda. Sada čekao red za preradu uroda u Razvojnom centru u Gospiću. Proizvodit ćemo pekmez od šljiva i sušiti ih“, ističe Melanie.

Oglas

Kada je Melanie počela obrađivati zemlju svojih predaka nadomak Udbine mnogi su je susjedi pri tome pitali koju će vrstu krumpira saditi.

„Ovo je divna i čista Lika, a krumpir je prva asocijacija vezana uz obradu tla. Imam nešto eko-vrta, ali samo za vlastite potrebe. Bilo mi je žao da se plodna zemlja pretvori u šikaru. Tako sam počela s uzgojem lavande. Na dijelu zemlje smo posadili stotinjak stabala šljive sorte bistrica“, govori nam Melanie.

OPG Ajda smo ove godine viđali na mnogim manifestacijama s eko-predznakom. Tu je i poznata oznaka Lika Quality. I bez toga su preparati i proizvodi mirisne lavande počeli nalaziti sve više kupaca, iako su se prvih godina mnogi pitali kakve veze imaju Lika i lavanda?

L.O.