Udruga Gačanka proslavila 20 godina rada i očuvanja tradicije

0

Udruga Gačanka iz Otočca svečano je u subotu obilježila 20 godina rada i djelovanja. Ova udruga, osnovana 2004. godine, kroz dva desetljeća posvetila se očuvanju tradicije izrade narodnih nošnji i organiziranju radionica tradicijskih zanata, s posebnim naglaskom na kulturnu i turističku valorizaciju tih resursa. Njihov rad usmjeren je na očuvanje kulturne baštine, revitalizaciju starih obrta, kao i povećanje svijesti o povijesti i okolišu kod lokalnog stanovništva i posjetitelja. Gačanka je obogatila turističku ponudu kraja raznovrsnim suvenirima, koji nose oznaku „originalni suvenir LSŽ“ i Lika Quality, čime su dodatno prepoznati u turističkom sektoru.

Predsjednica udruge svih ovih 20 godina je Dragica Rogić, kojoj je 2020. godine dodijeljena prestižna nagrada „Žuti okvir“ od National Geographica. Na svečanosti koja se održala u Hotelu Zvonimir u Otočcu, predsjednica Rogić pozdravila je okupljene i podsjetila na najvažnije projekte i uspjehe udruge. Uslijedila su dva panela. Na prvom su sudjelovale najdugovječnije članice udruge, dobitnice plaketa za dugogodišnji doprinos. Među njima su, uz predsjednicu Rogić, i Ružica Dujmović, Zdenka Gomerčić, Božica Božić, Marijana Tumara, Anđelka Grahovac, Anka Dasović i Viktorija Rogić. Na panelu su se prisjetile brojnih anegdota, putovanja i situacija iz 20 godina rada udruge.

Oglas

Drugi panel okupio je Marry Ann Rukavinu Cipetić, predsjednicu GTF – inicijative za održivi rast i razvoj, Anu Barać, predsjednicu klastera žena KOLO i direktoricu poduzetničkog centra Sinj, Mirjanu Mauher iz udruge Ruta Cres te Irenu Banić iz HGK županijske komore Otočac. One su se osvrnule na dugogodišnju suradnju s udrugom Gačanka i zajedničke projekte. Moderatorica oba panela bila je Sanja Krmec Tonković.

Nakon panela i dodjele plaketa, predsjednica Rogić uručila je zahvalnice suradnicima i bivšim članicama koji su na bilo koji način pridonijeli radu udruge. Među uzvanicima bili su i zamjenica župana Ličko-senjske županije Jasna Orešković Brkljačić te gradonačelnik Otočca Goran Bukovac, koji su čestitali udruzi na dosadašnjim uspjesima i obećali daljnju podršku u radu. Gradonačelnik Bukovac najavio je i novi zajednički projekt udruge i Grada Otočca.

Glazbeni dio programa upotpunile su članice vokalnog sastava Kantalice iz Zadra, dok se u popodnevnim satima u gradskom parku održala izložba i radionice na temu prerade vune, koje su organizirale Udruga Gačanka, Ruta Cres i druge suradne udruge te OPG-ovi.

Ova svečana proslava ne samo da je obilježila dva desetljeća rada, već je posvjedočila i o važnosti očuvanja tradicije, kulturne baštine i lokalnih običaja u svrhu njihovog očuvanja za buduće generacije.

L.O.