Grad Novalja predstavio kandidaturu za Europski grad sporta 2025. godine

0

NOVALJA – Na konferenciji za medije održanoj u Hotelu Olea, Grad Novalja službeno je predstavio svoju kandidaturu za naslov Europskog grada sporta 2025. godine. U konkurenciji za ovu prestižnu titulu, u kategoriji gradova do 25.000 stanovnika, Novalja želi potvrditi svoj status sportske destinacije i dodatno unaprijediti sportsku ponudu, kako za lokalno stanovništvo, tako i za posjetitelje.

Članovi komisije ACES Europe (Europski gradovi i regije sporta), predvođeni osnivačem i predsjednikom G. F. Lupattellijem, obišli su sportsku infrastrukturu Grada Novalje te se upoznali s raznolikošću sportskih programa. Predstavljen im je BID-file, opsežan dokument koji sadrži sve relevantne informacije o sportu u Novalji, uključujući povijest sporta, proračunska izdvajanja, aktivnosti lokalnih sportskih klubova te programe namijenjene svim dobnim skupinama, uključujući osobe s invaliditetom i posebnim potrebama. Članovi komisije izrazili su zadovoljstvo viđenim, pohvalili su kvalitetu objekata i raznolikost sportskih programa te dali pozitivne ocjene.

Oglas

Konferenciji su prisustvovali Ivan Dabo, gradonačelnik Grada Novalje, te Marina Šćiran, direktorica Turističke zajednice Grada Novalje. Gradonačelnik Dabo istaknuo je važnost kandidature: „Titula Europskoga grada sporta 2025. godine bit će kruna naših dosadašnjih rezultata i daljnjeg razvoja u području sporta. Naša sredina već je ugostila mnoge sportaše, među kojima i dobitnike zlatnih medalja na Olimpijskim igrama, a neki od njih aktivno sudjeluju u razvoju ovog projekta.” Dodao je kako bi titula Europskog grada sporta bila snažan poticaj za daljnji razvoj sportskih aktivnosti i unapređenje kvalitete života građana.

Direktorica Turističke zajednice Marina Šćiran naglasila je da kandidatura predstavlja nastavak nove sportske ere koju Novalja gradi već niz godina. „Ovo priznanje ojačalo bi našu ponudu aktivnog turizma i outdoor aktivnosti koje se odvijaju tijekom cijele godine i koje su već prepoznate među gostima i domaćim stanovništvom”, izjavila je Šćiran.

G. F. Lupattelli najavio je da će konačna odluka o Europskom gradu sporta 2025. godine biti donesena za deset dana te istaknuo potencijal Novalje da postane primjer kako sport može pozitivno utjecati na zdravlje, društvenu koheziju i turističku ponudu. „Grad posjeduje kvalitetne sportske objekte i raznolike programe koji potiču uključivanje građana svih dobnih skupina u sportske aktivnosti”, zaključio je Lupattelli.

Na konferenciji su sudjelovali i Šime Gligora, načelnik Općine Kolan te Predrag Rukavina, načelnik Općine Povljana, koji su tom prigodom najavili kandidaturu otoka Paga za Europski otok sporta 2026. godine.

Kandidatura Grada Novalje za Europski grad sporta 2025. godine dodatno osnažuje poziciju grada kao značajne sportske destinacije te pridonosi ukupnom razvoju sporta i promociji aktivnog načina života. Ova inicijativa nastavak je kontinuiranih ulaganja u sport i organizaciju raznih sportskih aktivnosti kojima se potiče zajednica na aktivno sudjelovanje u sportu i rekreaciji s ciljem zdravijeg i kvalitetnijeg života.

L.O.