Uspješno završen projekt “Klimatske promjene: Održivi razvoj u Lici”

0

Klaster Lika Destination uspješno je završio projekt “Klimatske promjene: Održivi razvoj u Lici” s ciljem podizanja svijesti o prilagodbi klimatskim promjenama među sadašnjim i budućim turističkim djelatnicima te poljoprivrednicima u Lici. Projekt je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a realiziran je u suradnji sa Strukovnom školom Gospić i Turističkom zajednicom grada Otočca.

Tijekom projekta izrađeni su raznovrsni informativno-edukativni materijali u multimedijskom i tiskanom formatu, a održane su i radionice za iznajmljivače u Gackom pučkom otvorenom učilištu u Otočcu te za učenike Strukovne škole Gospić. Organizirano je i službeno fotografiranje proizvoda s oznakom Lika Quality kako bi se dodatno naglasila važnost lokalnih proizvoda u kontekstu održivog razvoja. Također, tim Klastera Lika Destination posjetio je ključne dionike kako bi procijenili njihovo poslovanje u odnosu na prilagodbu klimatskim promjenama, a partnerske organizacije opremljene su spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada s QR kodovima koji vode na projektne materijale.

Oglas

Kao primjer dobre prakse, sudionici projekta posjetili su Terme Sveti Martin, gdje su im pružene konkretne smjernice za održivu suradnju između poljoprivrednog i turističkog sektora.

Ovaj projekt predstavlja značajan iskorak za budućnost destinacije Lika jer je usmjeren na postavljanje temelja za održivi razvoj kroz prilagodbu klimatskim promjenama. Edukacija turističkih djelatnika i poljoprivrednika omogućava im bolje razumijevanje izazova s kojima se suočavaju te im pruža alate za uspješno poslovanje u skladu s načelima održivosti. Uz to, projekt je potaknuo jaču međusektorsku suradnju, promovirajući lokalne proizvode i održive prakse kao ključne elemente razvoja regije.

Ovaj je projekt izrađen uz financijsku podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Klastera Lika Destination i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

L.O.