Redovita svećenička skupština Gospićko-senjske biskupije: naglasak na kršćanskoj nadi i očekivanju novog biskupa

0

Redovita Svećenička skupština Gospićko-senjske biskupije održana je 30. rujna u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Gospiću. Nakon zajedničke molitve, svećenike je pozdravio dijecezanski upravitelj mons. dr. Richard Pavlić te im zahvalio na predanom radu.

Skupština je započela predavanjem vlč. Zvonimira Badurine Dudića iz Krčke biskupije, koji je govorio o kršćanskoj nadi, oslanjajući se na riječi pape Franje. Temeljna poruka predavanja bila je da kršćanska nada proizlazi iz Kristova križa i uskrsnuća te se temelji na ljubavi koja izvire iz Srca Isusova probodena na križu. Vlč. Zvonimir je istaknuo da Sveta godina 2025. označava nastavak milosnih događaja u Crkvi, pripremajući vjernike i za proslavu dvije tisuće godina otkupljenja 2033. godine.

Oglas

Mons. Pavlić predstavio je i izvješće o stanju u biskupiji, naglasivši da se još uvijek čeka imenovanje novog biskupa. Pozvao je svećenike i vjernike da nastave moliti za izbor novog pastira te se zahvalio suradnicima koji mu pomažu u upravljanju biskupijom. U izvješću je spomenuo i uspješnu organizaciju Susreta hrvatske katoličke mladeži održanog 4. svibnja u Gospiću, stanje u Svećeničkom domu te pastoralno djelovanje u župama. Posebno je istaknuo važnost ispovijedanja u biskupijskim svetištima na Krasnu i Udbini, pozvavši svećenike da tijekom velikih slavlja osiguraju dovoljan broj ispovjednika.

U nastavku susreta uslijedila su izvješća o radu biskupijskih ustanova i ureda. Preč. Mišel Grgurić predstavio je Pastoralni kalendar za 2024./2025., dok su preč. Nikola Turkalj i preč. Luka Blažević izvijestili o aktivnostima Katehetskog ureda, Ekonomata i Caritasa. Istaknuto je da će se 5. listopada u Svetištu hrvatskih mučenika na Udbini održati Biskupijski susret mladih.

Skupština je završena zajedničkim blagovanjem u blagovalištu Ordinarijata, gdje je mons. Pavlić izrazio posebnu zahvalnost časnim sestrama Družbe Presvetog Srca Isusova, koje nakon 58 godina djelovanja odlaze iz Gospića. Time je završila još jedna važna svećenička skupština s naglaskom na zajedništvu, molitvi i promicanju nade u vjeri.

L.O.