Memorijalni planinarski pohod “Da se ne zaboravi 24. rujna 1991.”

0

Tijekom Domovinskog rata, 24. rujna 1991. godine, oko 2000 civila iz Lovinca uspjelo je pobjeći preko Velebita u sigurnost. Taj epski prijelaz, koji su predvodili hrvatski branitelji, uključivao je teške uvjete – starije i bolesne ljude nosili su kroz opasne staze Velebita, uz stalnu prijetnju neprijatelja.

U spomen na ovaj povijesni događaj, svake se godine održava Memorijalni planinarski pohod pod nazivom “Da se ne zaboravi 24. rujna 1991.” Ove godine, pohod će se održati u subotu, 21. rujna, s početkom okupljanja u 7 sati kod crkve u Svetom Roku. Planira se vožnja do Malog Alana, a zatim pješačenje prema Dušicama i Svetom Brdu. U 16 sati predviđeno je polaganje vijenaca i sveta misa kod spomen-obilježja u Egeljcu.

Oglas

Organizator ove komemorativne hodnje je Udruga specijalne policije “Vila Velebita”, koja svake godine okuplja sudionike i osigurava posebne majice za sve koji sudjeluju. Ovo hodočašće je simbol sjećanja na teške trenutke i hrabrost onih koji su uspjeli preživjeti taj opasni prijelaz.

L.O.