U unutrašnjosti danas mogući pljuskovi, sutra temperature idu do 36 stupnjeva

0

Djelomice sunčano i vruće – prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za danas, a poslijepodne su uz jači razvoj oblaka u unutrašnjosti lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu od sredine dana sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Oglas

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva.

Sutra će biti pretežno sunčano te i dalje vruće. Uz umjeren i jak razvoj oblaka poslijepodne lokalno pljuskovi s grmljavinom, ponajprije u unutrašnjosti Dalmacije i u gorskoj Hrvatskoj.

Vjetar slab do umjeren, sjeveroistočni. Na Jadranu umjeren sjeverozapadni i zapadni, uz obalu jugozapadni, na sjevernom dijelu i bura.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 17 do 22, na Jadranu od 22 do 27, a najviša većinom između 31 i 36°C.

Danas su samo za obalu objavljena žuta upozorenja na toplinski val, ali sutra se iznimno visoka temperatura očekuje u cijeloj zemlji.

Za riječku, splitsku i dubrovačku regiju objavljeno je narančasto upozorenje.

“Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi”, upozoravaju iz DHMZ-a.

Vrućine se očekuju i u nastavku tjedna.

Cijeli tjedan će biti pretežno sunčano i vruće. Uglavnom u unutrašnjosti uz lokalno jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom, osobito u utorak i srijedu. Vjetar većinom slab. Na Jadranu slab i umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni, do srijede i bura. Noći tople, na Jadranu i vrlo tople.

Valja izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati, naročito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te oboljeli od šećerne bolesti. U slučaju vrtoglavice, slabosti, izrazite žeđi ili glavobolje potrebno je potražiti pomoć, neke su od preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Treba piti dovoljno tekućine i izbjegavati velike fizičke napore na vrućini.

Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, za starije od 60 godina i kronične bolesnike.

Naročitu brigu valja posvetiti djeci – dojenčad do dobi od 6 mjeseci uopće ne izlagati suncu dok se djeca do kraja prve godine života ne smiju izlagati izravnom suncu, te valja primjenjivati zaštitne kreme zbog indirektnog zračenja, hipoalergene bez kemijskih filtera.

L.O.