Održana 24. Smotra folklora u Otočcu

0

Otočac je ovoga vikenda, 21. i 22. lipnja, bio središte kulturnog zbivanja u Ličko-senjskoj županiji, ugostivši 24. Smotru folklora. Ovaj događaj okupio je brojna domaća i gostujuća folklorna društva.

Prvi dan Smotre započeo je revijom narodnih nošnji gdje su svoje vještine i tradicionalne odore predstavili članovi šest folklornih društava iz raznih dijelova Hrvatske. Na sceni su se izmijenjali HKUD „Degenija“ iz Gospića, KUD „Kraljica Katarina“ iz Donjeg Lapca, KUD „Dangubice“ iz Kutereva, HKUD „Široka Kula“ iz Široke Kule, KUD „Brinje“ iz Brinja te FD „Otočac“ iz Otočca. Kulturno-umjetnički dio programa obogatio je i nastup FIS „Remete“ iz Zagreba. Stručno povjerenstvo imalo je težak zadatak odabrati najbolje, pri čemu je Josip Ratković iz HKUD-a „Široka Kula“ nagrađen za najoriginalniju mušku nošnju, dok je titula najljepše djevojke u narodnoj nošnji pripala Marti Perković iz KUD-a „Brinje“.

Oglas

Drugog dana manifestacije, sudionici su se predstavili u mimohodu ulicama Otočca, nakon čega je uslijedilo službeno otvaranje i niz nastupa pojedinačnih društava. Ukupno deset društava predstavilo je raznolikost hrvatske kulturne baštine, među kojima su se istaknuli FD „Otočac“, KUU „Gacka“ iz Ličkog Lešća, HKUD „Široka Kula“, FIS „Remete“, KUD „Lipa“ iz Sinca i drugi. Smotra je završila koncertom popularnih Bosutskih bećara, koji su svojim nastupom dodatno uveličali večer.

Smotra folklora u Otočcu kontinuirano se održava od 1999. godine, organizirana od strane Gackog pučkog otvorenog učilišta. Ovaj događaj nije samo prilika za očuvanje tradicije, već i poticaj za osnivanje novih folklornih skupina. Kao jedinstvena manifestacija u regiji, Smotra folklora igra ključnu ulogu u afirmaciji nacionalne kulturne različitosti i bogatstva. Osim toga, Gacko pučko otvoreno učilište se kroz cijelu godinu trudi promicati kulturnu baštinu dinarske zone kroz razne edukativne sadržaje, uključujući seminare, radionice i konferencije.

Ova Smotra folklora jednom je više pokazala kako su očuvanje i promicanje tradicionalne kulture ključni za razumijevanje i cijenjenje naše zajedničke povijesti i identiteta.

L.O.