Baške Oštarije Trail: izazov na Velebitu će privući najbolje svjetske trkače

0

U organizaciji Atletskog kluba Gospić, Parka prirode Velebit i Općine Karlobag, 8. lipnja 2024. godine održat će se prestižni događaj SKY BOŠT 2024, poznat i kao Baške Oštarije Trail. Ovaj sportski spektakl privući će zaljubljenike u prirodu i trčanje na jednu od najatraktivnijih lokacija Hrvatske.

Program obuhvaća rekreativne utrke “BOŠT Family Time” i “BOŠT 4 You”, no glavna atrakcija je skyrunning utrka “SKY Bošt” duga 30 kilometara. Posebna važnost ove utrke leži u tome što je kvalifikacijska za Svjetsko prvenstvo u skyrunningu koje će se održati u Španjolskoj u rujnu ove godine.

Oglas

Ruta koja se proteže od Karlobaga do Baških Oštarija poznata je po svojoj iznimnoj fizičkoj i psihičkoj zahtjevnosti, te je namijenjena isključivo iskusnim trkačima. Sudionici će uživati u spektakularnim pogledima na Velebitski kanal, otoke i ljepote Velebita, što ovu utrku čini nezaboravnim iskustvom.

Skyrunning, relativno novi sport u Hrvatskoj, uključuje planinsko trčanje na visinama iznad 2000 metara, pri čemu minimalni prosječni nagib iznosi 6% na ukupnoj udaljenosti, a najmanje 5% ima nagib od 30% ili više. Trkači mogu koristiti motke, dereze i ruke za lakše savladavanje staze, što zahtijeva iznimnu spretnost i izdržljivost.

Budući da je SKY BOŠT kvalifikacijska utrka za Svjetsko prvenstvo, očekuje se dolazak nekih od najboljih svjetskih skyrunning trkača, čime će Gospić, Karlobag i Baške Oštarije postati središte skyrunning svijeta na jedan dan. Ovaj događaj ne samo da promovira sport i rekreaciju, već i ističe prirodne ljepote Velebita, privlačeći pažnju i domaćih i međunarodnih posjetitelja.

L.O.