Lika, obično poznata po svojim hladnim zimama, ovog je studenog dočekala iznimno toplo vrijeme, što omogućava neometan rad na brojnim gradilištima. U Nacionalnom parku Plitvička jezera, u punom je jeku gradnja restorana Kozjak, uključujući vanjski prostor s terasom i širokim stepeništem.
Zahvat vrijedan 1.1 milijun eura nije samo obnova, već pažljiva faksimilna rekonstrukcija izvornog restorana iz 1949. godine. U procesu obnove, arhitekti se vode starim planovima i fotografijama, čak i onima iz 1981. godine, kako bi restoran dočarao duh prošlih vremena.
Izvorni Restoran Kozjak, djelo arhitekta Ivana Strižića, izgrađen je ubrzo nakon Drugog svjetskog rata i proglašen zaštićenim kulturnim dobrom. Međutim, vremenom je došlo do njegove dotrajalosti i djelomičnog urušavanja, što je rezultiralo odlukom Ministarstva kulture da odobri uklanjanje zgrade, ali s jasnim uvjetom – obnova se mora voditi načelom faksimila kako bi se sačuvala njegova ambijentalna vrijednost.
Unatoč tome što će vanjski izgled restorana zadržati svoj povijesni izgled, unutrašnjost će biti prilagođena suvremenim potrebama. Prema najavama Tomislava Kovačevića, ravnatelja Nacionalnog parka, restoran više neće služiti samo za obroke. Transformirat će se u kavanu-slastičarnicu s prekrasnom terasom koja će nuditi 40 sjedećih mjesta, dok će unutrašnji prostor imati kapacitet od 60 sjedećih mjesta.
Završetak ovog ambicioznog projekta planiran je za iduće proljeće, a s obzirom na trenutne klimatske uvjete, radovi napreduju bolje nego što je itko mogao očekivati. Ovo novo poglavlje za restoran Kozjak ne samo da će obogatiti turističku ponudu, već će i oživjeti duh starih vremena u modernom okruženju.
L.O.