Dan kada je pala kasarna JNA „Staniša Opsenica“ u Gospiću

0

Mnogo je ljudi i događaja iz 1991. godine kojima je svakako časno mjesto u hrvatskoj povjesnici. Intenzivnim pokušajima četnika priključila se i zločinačka JNA želeći iznutra osvojiti gradove i naselja gdje se nalazila. Skladište oružja u Kaniškoj vojarni palo je u ruke hrvatskih snaga 14. rujna 1991. godine, a napad je predvodio današnji general Miljenko Filipović.

Kasarna JNA „Staniša Opsenica“ (danas Vojarna 9. gardijske brigade) imala je tada mnoštvo oficira, podoficira i vojnika. Povremena puškaranja i paljenje tenkova, ali i topnička paljba, bile su sredstvo zastrašivanja i pokušaja da hrvatske snage odustanu od napada. Tada je nedugo nakon pada skladišta u Kaniži ekipa pridodatih specijalaca iz Policijske baze Lučko (Mirko Norac, braća Davor i Branko Škara i Miro Laco) zaprijetila kako planiraju dići u zrak desno krilo zgrade vojne komande, malo tko je u to vjerovao. Netom prije toga čina specijalac Miro Laco istaknuo je ovaj naum kako bi neprijatelj iz toga dijela vojarne iselio ljudske resurse i umanjio svoje žrtve.

Oglas

Strahovita detonacija je noću 17. na 18. rujna zatresla vojnu komandu koja je moralno bila itekako oslabljena upornim napadima vojnika Zbora narodne garde iz Gospića. Danima uoči ovoga događaja u Gospiću je djelovala skupina dragovoljaca koji su na slobodni teritorij izvlačili mlade ročnike, davali im odjeću i obuću, hranu i novac za putne troškove. JNA-oficiri su znali za ovo, ročnicima su prijetile drakonske kazne, ali ništa nije moglo spriječiti pad ove važne vojarne. Kada im je zaprećeno isključivanje vode i struje, nakon dugotrajne opsade vojarna je pala i postala vrlo važno mjesto za opskrbu Hrvatske vojske.

L. O.