Razvojni centar Ličko-senjske županije u suradnji s predstavnicima iz Stručne podrške Ministarstva poljoprivrede nastavio je danas održavanje četverodnevnih radionica s temama „Prerada i dorada voća“. Kako smo već javljali radionice se sastoje od teorijskog i praktičnog dijela, a namijenjena je uzgajivačima i prerađivačima voća s područja Like. Detalje ove edukacije pojasnio nam je Mile Milković, ravnatelj Razvojnog centra Ličko-senjske županije.
-Radionice se jednim dijelom održavaju u poluindustrijskom postrojenju našeg Razvojnog centra kako bi se svi sudionici upoznali s mogućim načinima prerade voća i pogodnostima koje naš Razvojni centar nudi. Tijekom održavanja ovih radionica okupili su se predstavnici 12 ličkih OPG-a koji se bave uzgojem voća, svi su sudionici nositelji Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i po završetku radionice dobiti će potvrdu o sudjelovanju. O svemu nam je više rekao ravnatelj ove ustanove Mile Milković.
-Na ovaj način će se na višu razinu dovesti prerada i dorada voća ličkih voćara koji su do sada uglavnom imali praksu na tržište iznositi neobrađeno i svježe ubrano voće. U tom smislu zadnjih je godina sve popularniji uzgoj bobičastih vrsta voća poput maline, kupine, borovnice, aronije, ribizla i jagode. Na ovim radionicama predavači su Dragica Tresk Penezić, Nada Murgić, Ljubomir Peričić iz Ministarstva poljoprivrede te Valentina Zdunić iz Razvojnog centra, inače prehrambeni tehnolog, pojasnio je ravnatelj Milković. U Praktičnom dijelu ovoga serijala polaznici su učili i okušali se u obradi jabuka, a jučer su kuhali maline za spremanje pekmeza i džemova.
L. O.