Kao što po staroj izreci „svi putevi vode u Rim“, tako nakon obilaska NP Plitvička jezera mnogi gurmani nezaobilazno pohode najbolji restoran u Lici i puno šire-Ličku kuću. Ovaj je restoran po prvi puta otvorio svoja vrata gostima 4. srpnja prije točno pola stoljeća. Jubilej je to dostojan divljenja. Od onda su se izmijenjale mnoge godine, restoran je progutao požar, dogodio se Domovinski rat, ali se „Lička kuća“ uvijek znala „osoviti na noge“ i baš kao neumrli fenix uvijek nanovo pokazati u najboljem svjetlu. U zadnjih 20-ak godina direktor Ličke kuće je Milan Bićanić.
-Za ova jubilej smo pripremili poseban meni, pravi blagdan za nepce. Osim ličke janjetine kombinirali smo i teletinu, umake od šljiva, lički krumpir, gljive, raznoliko svježe povrće… Svakako je to meni kojega vrijedi kušati.
Što reći o restoranu „Lička kuća“? Mi se znamo našaliti da je najveći broj posjetitelja u Svijetu vezan uz dvije kuće. Bijelu kuću u SAD-u i Ličku kuću u NP Plitvička jezera. Pitate što ljudi najviše vole jesti? To je vrlo teško odgovoriti jer naši gosti dolaze iz različitih kultura i država, imaju raznolike gurmanske navike. Mnogi nama daju na volju da im preporučujemo što će jesti. Na koncu ručka ili večere uglavnom se nižu komplimenti jer mi doista imamo vrhunsku kuharsko-konobarsku ekipu. Osim brojnih tradicionalnih ličkih jela, mi nudimo i cijelu lepezu novih jela čiji sastav i tehnologija pripreme jamči vrhunske okuse, rekao nam je direktor Milan Bićanić.
Dolaskom u Ličku kuću najbolje je prepustiti se savjetima osoblja. Što godi mi naručili, greške nema jer se u ovom restoranu jede isključivo najbolja hrana, pripremljena od biranih namirnica i spremljena tehnologijom koja čini spoj tradicionalne Like i modernih načina gurmanskih pristupa kuhanju.
M. S.